SEGUIMENT
L'hort escolar és un dels espais pedagògics més potents que podem trobar dins d'una escola. Quan els infants van a l'hort passen al moment a fer un aprenentatge vivencial el qual fa que el seu aprenentatge sigui molt potent. Des de l'hort els alumnes poden aprendre sobre molts temes. Per exemple, parlem sobre els ecosistemes, sobre les sequeres, sobre els hàbits saludables, entre d'altres.
Per tal de fer el seguiment durant 4 setmanes, com he comentat anteriorment, vaig poder assistir a l'hort de l'escola de Torres de Segre, l'escola CEIP Carrassumada. Ho vaig poder fer amb els alumnes de I5, ja que eren ells els que anaven a netejar l'hort aquell mes i d'aquesta manera podria fer les observacions de les 4 sessions.
Cada dimecres a la tarda anàvem a netejar l'hort amb tot el grup classe, anàvem 18 infants acompanyats de la seva tutora i jo.
Aprofitant que anàvem a netejar l'hort i que seguint el calendari proporcionat per la comissió mediambiental ja tocava, vam plantar bledes, espinacs i maduixeres. Em vaig fixar en el fet que els alumnes que tenen hort a casa tiraven a davant de tot, però, a la vegada ajudaven als seus companys i companyes que no en sabien tant. En gran part, tot i ser alumnes d'I5 van plantar totes les verdures ells sols, amb la supervisió de la tutora i meva en tot moment.
En les altres tres sessions, ens vam dedicar a netejar l'hort i sempre observàvem les plantes que havíem plantat la primera setmana, vam veure el seu creixement i per exemple en les maduixeres com poder observar com van passar de la fase de floració a fructificació. Un fet a destacar aquí és que eren els mateixos alumnes més experimentats amb l'àmbit de l'hort els que explicaven a la resta d'on havia sortit la maduixa per exemple, i que necessitava per seguir creixent.
Un altre fet a destacar i que em va sorprendre que es prenien en forma de competició la neteja de l'hort, i tots i totes volien ser els qui més males herbes treien.